5+1 tipp, hogy a kémény és a kandalló környezetbarát legyen

Megjelenés dátuma:
5+1 tipp, hogy a kémény és a kandalló környezetbarát legyen

Szerencsére egyre több ember számára fontos a környezetvédelem, azonban hogy ne csak szavakban, de tettekben is tegyünk a környezetért, egy kicsit túl kell lépni a komfortzónánkon.

Azt kell megérteni, hogy ha nem hatékonyan égeted a fát, akkor nemcsak nagyobb mennyiségű káros gáz és részecske kerül a légkörbe, de a kandalló hatékonyságát is csökkenti.

Végső soron tehát lehet, hogy elsőre olcsóbb és jobb megoldásnak tűnik például nedves puhafát vásárolni, de hosszú távon a rossz tüzelés tönkreteszi a kandallót és a kéményt is.

Ezeknek a kijavítása több százezer, bizonyos esetekben akár milliós nagyságrendű plusz kiadást jelenthet. Nem is beszélve arról, hogy a környezetnek is ártasz vele.

Ami jó tehát a pénztárcadnak, az jó a környezetnek is. De hogyan teheted hatékonyabbá és környezetkímélőbbé a fűtést? Ezekre gyűjtöttünk most össze különböző tippeket.

Nézzük is meg!

1. CSAK KEZELETLEN, SZÁRAZ TŰZIFÁT ÉGESS EL

Hiába tűnik jó ötletnek elégetni a padlót, az OSB vagy MDF lapot, a nem használt bútorokat satöbbi, az ilyen, különböző anyagokkal kezelt fák égetése károsak mind a környezetre, mind pedig az egészségre.

Égetés közben ugyanis mérgező vegyi anyagok kerülhetnek a levegőbe, amelyek különböző egészségügyi problémákat okozhatnak.

Szintén fontos, hogy olyan fát tüzelj, amelynek nedvességtartalma 10-15% közötti, de semmiképp sem haladja meg a 20%-ot. Ezt körülbelül 2 év száraz helyen való tárolással érheted el.

Ha ugyanis a fa nedvességtartalma 20% fölötti, akkor nagyon nehezen ég el (hiszen több benne a víz), ami miatt füstöl. Ebből kifolyólag több kreozot képződik, ami lerakódik a kéményre, és idővel tönkreteszi azt.

Nem is beszélve arról, hogy sokkal kevésbé hatékony, mint a száraz tüzifa. Ez azt jelenti, hogy több nedves fa elégetésére van szükség ahhoz, hogy ugyanolyan meleg legyen a belső hőmérséklet.

Így pedig végső soron több fát tüzelsz, tehát többet kell fizetned; ráadásul a környezetet is sokkal jobban szennyezed. Ez a win-win szituáció abszolút ellentéte.

2. NYISD KI A CSAPPANTYÚT, AMIKOR A KANDALLÓ HASZNÁLATBAN VAN

Könnyen előfordulhat, hogy elfelejted kinyitni a csappantyút, amikor épp használod a kandallót.

Ha huzatos a kéményed, azt gondolhatod, hogy ugyanannyi levegőt enged be, akár nyitva, akár zárva van a csappantyú. A legtöbb esetben azonban ez egész egyszerűen nem igaz.

Ha zárva van a csappanytú, akkor az tűztérben lévő tűz nem kap elegendő levegőt a hatékony égéshez.

3. HA A FÜST VISSZAÁRAMLIK

A füstnek egyenesen a kéményen kell felszállnia, és azon keresztül távozni. Ha tehát beáramlik a lakásba, az annak a jele, hogy valami baj van a kéményben lévő légáramlással.

Gyakran az a probléma, hogy a kémény túl hideg, ami megfordíthatja a légáramlást. Ezt a problémát úgy oldhatod meg, ha a kéményt felmelegíted, például úgy, hogy papírral vagy alágyújtóssal begyújtasz, és felmelegíted a kályhát.

Onnan tudhatod, hogy működik a dolog, ha látod, hogy a füst felfelé kúszik. Azonban, ha ez nem oldja meg a problémát, akkor érdemes kéménytisztító rönkkel megtisztítani a kéményt.

Ha ez sem vezet eredményre, akkor pedig érdemes szakértőkhöz fordulni - például hozzánk.

4. ÚJ KÉMÉNYBÉLÉS FELSZERELÉSE

A kéménybéleléssel csökkenthető a szén-monoxid (CO) mérgezés kockázata, mivel megakadályozza, hogy a forró parázs és a CO átkússzon a falazat résein. Ráadásul a bélelés nagyon is megnöveli a kandalló hatékonyságát.

A kéménybélelés szigeteli a kémény belsejét a kinti hideg hőmérséklettől. Ezáltal a kémény melegebb marad, ami javítja a kéményben a levegő áramlását, így a tűz is hatékonyabban ég.

5. KÉMÉNYSAPKA

A kéménysapka a kémény tetején helyezkedik el, és megakadályozza, hogy a kártevők, vagy madarak levelekel és más típusú törmelékekkel eltömítsék a kémény tetejét, csökkentve ezzel a légáramlást. Ráadásul csökkenti a vízkárok kockázatát is.

+1. A KÉMÉNY ÉVENKÉNTI SZAKSZERŰ TISZTÍTÁSA ÉS ELLENŐRZÉSE

Amikor használod a kandallódat, égéskor a falak mentén korom- vagy kreozot lerakódások keletkeznek. A kreozot felhalmozódása közismerten veszélyes, mivel erősen gyúlékony. Emellett a kémény teljesítményére is hatással van.

A tanulmányok szerint már mindössze 1,-1,5 centi lerakódás is 17%-tól 30%-ig korlátozhatja a kéményben lévő levegő áramlásának mértékét. Ez nagy hatással lehet a tűz hatékonyságára. Azonban ha évente legalább egyszer kitisztíttatod a kéményt, akkor a kandalló is hatékonyabb lesz majd.

A tisztítás során kéményseprő ráadásul azt is megvizsgálja, hogy van-e a kéményen olyan sérülés, repedés, amely hatással lehet a kandalló teljesítményére.

A megfelelő tüzelőanyag használatával és a kémény karbantartásával jelentősen csökkentheted a kandalló környezetre gyakorolt hatásait. Ráadásul így a kandalló is hosszabb ideig és melegebben ég.

Ha látod, hogy a kéményed sötét füstöt bocsát ki a kéményen keresztül, vizsgáld meg, hogy mi okozhatja a fentiek közül a problémát. Ha pedig nincs jól körülírható, detektálható oka vagy kérdésed merülne fel, keress fel minket bátran a "Kapcsolat" fülre kattintva.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..