7+1 ok, amiért a füst visszaáramlik a kéményből

Megjelenés dátuma:
7+1 ok, amiért a füst visszaáramlik a kéményből

Ijesztő lehet, amikor megrakva a tüzet, a meleg helyett csupán füst gomolyog ki a tűztérből.

De vajon mi okozhatja a füst visszaáramlását a kéményből? Valójában nem biztos, hogy egyből kéményseprőt kell hívni...

1. ROSSZ A HUZAT

Ha a füst az első begyújtáskor keletkezik, akkor tulajdonképpen nincsen semmi komolyabb probléma. Ilyenkor ugyanis egyfajta fordított levegőáramlás alakul ki (tulajdonképpen egy vákuumhatás), hiszen valószínűleg a kinti, kémény körüli hőmérséklet magasabb, mint a benti hőmérséklet.

Épp ezért a füst is visszafelé áramlik. Ezt kétféle megoldással is lehet orvosolni:

  • az egyik, ha a begyújtás előtt 20-30 perccel kinyitjuk a tűztér ajtaját és hagyjuk felmelegedni a levegőt;
  • a másik - és egyben gyorsabb - pedig, ha papírral vagy alágyújtóssal begyújtunk, és felmelegíjük a kályha belsejét.

A második eset után már 5-10 perccel meg lehet pakolni fával a tűzteret. Persze a kérdés, hogy milyen fával?

Száraz tüzifa

2. NEM ELÉGGÉ SZÁRAZ A FA

A tűzifa nedvességtartalma legfeljebb 20% kell, hogy legyen, ezt nagyjából két év, csapadéktól jól védett helyen való szárítással lehet elérni.

Ha jobban belegondolunk, teljesen logikus, hogy nem jó nedves fával tüzelni, hiszen minél nagyobb a nedvességtartalma, annál alacsonyabb az égési hőmérséklete (magyarul annál kevesebb hőt termel).

A fenti pontból visszavezetve már tudjuk, hogy ha nincs elég meleg a tűztérben, akkor nem melegszik fel megfelelően, ami miatt a füst visszafelé áramlik a kéményből, hiszen a füst a hidegebb levegő felé távozik

3. NEM MEGFELELŐ A FA

A fenyőnek például hiába van jó illata, nem jó ötlet vele tüzelni, hiszen az égésekor jelentős mennyiségű kátrány keletkezik, ami lerakódhat a kémény belső falára. Ez pedig egyrészt tönkreteszi a béléscső nélküli kéményt, másrészt pedig el is tömítheti azt,

Sőt, súlyosabb esetben akár kéménytűz is kialakulhat, ami átterjedhet a ház többi részére, és katasztrófához vezethet.

Ha lehet, ne használjunk puhafát a fűtéshez, vagy ha igen, akkor minden esetben keverjük őket a keményfával. Egyébként a legjobb, ha olyan keményfákkal tüzelünk, mint például:

  • a gyümölcsfák (szilva, alma, cseresznye satöbbi),
  • az akác,
  • a bükk,
  • a kőris,
  • vagy a tölgy.

4. ELTÖMŐDÖTT A KÉMÉNY

Egy kémény bizony rendszeres karbantartást és rendszeres tisztítást is igényel, épp a fent említett ok miatt. A gyanta és a korom ugyanis szűkíti a keresztmetszetet, ami nagyban rontja a huzatot.

Ökölszabályként elmondható, hogy ha fehér helyett sötéten füstöl a kémény, valamint a tűz sötét-narancssárga színben lobog, akkor itt az ideje megtisztítani a kéményt. Mielőtt szakembert hívnánk, érdemes lehet kéménytisztító hasábbal eltávolítani a felhalmozódott felesleges kormot és kátrányt.

Persze az is lehet, hogy mindent a lehető legnagyobb körültekintéssel csinálunk - száraz és kemény fával fűtünk - mégsem távozik megfelelően a füst. Ilyen esetben simán előfordulhat az is, hogy valamilyen törmelék akadályozza a füst zavartalan távozását, vagy egy állat fészkelt be. Érdemes tehát ilyen esetekben kéményseprő szakember segítségét kérni.

Túl alacsony kémény

5. TÚL ALACSONY VAGY ROSSZUL MEGTERVEZETT KÉMÉNY

Amit a kémény magasságával kapcsolatban érdemes tudni, hogy a magassága a bekötéstől számítva nem lehet alacsonyabb 4,2 méternél, illetve a gerinc fölött 40 centiméterrel kell elhelyezkednie a kitorkollásának.

Az átmérő tekintetében a kandallók esetében 180-250 mm-es átmérőjű kéményt érdemes használni, a cserépkályhához pedig 180-200 mm-eset (már 140-től is lehetséges elviekben, de ha lehet, törekedjünk a minél nagyobb átmérőre).

Ha ugyanis egy kémény átmérője túl szűk, nem lesz megfelelő a huzat, mint ahogyan akkor sem, ha túl alacsony a kémény.

Például, ha általában szeles időben füstöl jobban a kéményünk, akkor érdemes megmérni, hogy megfelel-e az előírásoknak és ha nem, akkor lehetőség szerint át kell építeni.

6. TÚLMÉRETEZETT KANDALLÓ

Ha a kandallód folyamatosan füstöl, de csak kicsi, épp alig látható (inkább érezhető) mennyiséget, akkor valószínűleg túl nagy a kandalló a kémény méretéhez képest.

Ilyen esetekben érdemes szakemberrel beszélni, hogy mivel lehetne hatékonyabbá tenni a huzatot anélkül, hogy a kandallót vagy a kéményt el kelljen bontani.

Tipp: Kérdésed van? Keress minket, a kéménycentrum csapatát a megadott elérhetőségeink valamelyikén!

7. NAGY SZÉL

Ha kint nagyobb szél van, és a kandallód az ilyen időben füstöl, akkor  előfordulhat, hogy a szél lefelé irányuló légáramlatot hoz létre a kéményen belül, csökkentve ezzel a kandalló megfelelő szívóerejét, huzatát.

Ilyenkor jó ötlet lehet egy kéménysapka felszerelése, ami segíthet megoldani ezt a problémát. A képménysapka ugyanis kvázi megfordítja ezt a szelet és eltereli a kéménynyílástól, így hatékonyabb lesz a kémény huzata.

(Ha pedig bent nincs nagyon hideg, és nincs lehetőséged kéménysapkát venni, akkor várd meg, amíg elül a vihar, és csak aztán gyújts be.)

+1 TÚL SOK A HAMU, A MEGMARADT ÉGÉSTERMÉK

Előfordulhat, hogy a kandalló túlságosan tele van hamuval és égett fadarabokkal. Ilyenkor nincs elég légáramlás, hogy a tűz elegendő huzatot kapjon az éséhez, ezért csak füstölög.

A tűznek, hogy jól lobogjon, állandó és megfelelő mennyiségű oxigénre van szüksége, máskülönben nem lesz megfelelő az égésfok (ez pedig tudjuk, hogy mihez vezethet...).

Takarítsd ki a kandallót, hogy újra lángra lobbanjon a tűz.

Amikor nagyobb hasábokat teszel a tűzbe, ügyelj arra, hogy a rönkök között maradjanak rések, hézagok, így még nagyobb lesz a levegő áramlása.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..