A kémény és a kályha felkészítése a fűtési szezonra

Megjelenés dátuma:
A kémény és a kályha felkészítése a fűtési szezonra

Hamarosan itt a fűtési szezon: a nyári melegből szinte észrevétlenül, és nagyon gyorsan átváltunk az átlagos, 15-20 fokos kinti hőmérsékletre, amikor már bizony be kell durrantani a kályhát.

Azonban a fűtési szezon előtt érdemes a fűtőberendezést és a kéményt is alaposan átvizsgálni, nehogy meglepetés érjen minket. A cikkben mutatunk egy olyan ellenőrzési listát, amelyet mindenképp érdemes évente egyszer végigzongorázni.

Nézzük is őket!

Kémény vizsgálata

A KÉMÉNY VIZSGÁLATA A FŰTÉSI SZEZON ELŐTT

Haladjunk kívülről befelé, és nézzük meg, mit is érdemes megvizsgálni a kéményen.

1. A KÉMÉNY KÜLSŐ ELLENŐRZÉSE

Itt nincs mese, bizony fel kell mászni a létrára és fel kell menni a tetőre, hogy tüzetesen is szemügyre vedd a kéményt. Attól még, hogy szabad szemmel nem látod, hogy valami probléma van, még lehet. (Ha pedig már lentről is jól látható a gond, akkor már tényleg nagy a baj...)

Szóval miután felmásztál, ellenőrizd, hogy a kéményfej külső oldalán található habarcs nem-e sérült, repedezett, nincsenek-e rajta kisebb-nagyobb hézagok, kátrány. Amennyiben bármilyen sérülést látsz a bekötőn vagy a kéménytesten, akkor érdemes kéményseprőt hívni, hogy megbeszéljétek a további teendőket.

Vess egy pillantást arra is, hogy nem-e sérült a fedkő, és nézd meg a kémény torkolatát is.

Vizsgáld meg a tető és a kémény találkozását is. Előfordulhat, hogy a bádoglemeznél a sziloplaszt elöregszik, ilyenkor pedig beázhat a kémény körüli rész.

Mielőtt felmennél, vigyél magaddal egy kis tükröt is. Bár ez elsőre talán furcsán hangozhat, hiszen nem sminkelni vagy orrszőrt nyírni megy fel az ember, mégis szükség lesz rá. Ugyanis a tükör segítségével le tudsz nézni a kürtőbe.

(Ugyanezt a műveletet egyébként lent is nyugodtan elvégezheted, bár így kevésbé vicces.)

2. A KÉMÉNY BELÜLRŐL

Ahogy feljebb említettük, tükörrel itt is fel tudsz nézni a kürtőbe. Ha nem látod a kék eget, akkor viszont baj van, hiszen valami eltorlaszolja a füstcsövet, úgyhogy érdemes szólni egy kéményseprőnek.

Ugyancsak meg kell vizsgálni azt, hogy nincs-e víz a kéményben. Ehhez egész egyszerűen nyisd ki a tisztító ajtót és nézz be. Ha van, azonnal engedd ki a kondenzgyűjtőből, nehogy még jobban beszívja a nedvességet a falazat.

3. HÍVJ KÉMÉNYSEPRŐT

Hidd el, hogy a kéményseprő nem felesleges pénzkidobás. Évente legalább kétszer akkor is érdemes hívni, ha egyébként láthatólag nincsen semmi probléma. (Csak zárójelben jegyezzük meg egyébként, hogy a rendelet szerint a szilárd és cseppfolyós tüzelőberendezések kéményeit évente kétszer kell ellenőrizni.

A szakember ugyanis olyan anomáliákat is észrevesz, amit a laikus szem nem biztos, és lehet, hogy ezzel megelőzöl egy sokkal komolyabb bajt.

Ráadásul a kátrány a fatüzelésű kályhák esetében is kegyetlenül le tud rakódni (még akkor is, ha egyébként odafigyelsz arra, hogy száraz, jó minőségű fával tüzelj - hát még ellenkező esetben…)

Jobb rákölteni évente azt a néhány ezer forintot, mint hogy adott esetben kéménytűz keletkezzen, ami miatt ne adj’ isten leégne a házad.

A kályha vizsgálata

A KÁLYHA VIZSGÁLATA A FŰTÉSI SZEZON ELŐTT

Mielőtt belevágnánk, adunk egy tippet arra az esetre, ha füstölne a kályha az első begyújtáskor.

1. ELSŐ BEGYÚJTÁS A SZEZON KEZDETE ELŐTT

Az első begyújtáskor gyakran visszaáramlik a füst a helyiségbe, azonban nem szabad egyből megijedni. Sőt, ez igazából teljesen természetes, fizikai jelenség. Hiszen gondolj csak bele, hogy ha a kint melegebb van, mint bent a lakásban (márpedig ez ősszel bizony nagyon-nagyon gyakran előfordul), akkor a huzat iránya megfordul, és fordított légáramlat jön létre.

Ezért is áramlik vissza szinte az összes füst a szobába. Ám szerencsére ez könnyen kivédhető néhány egyszerű trükkel.

Az egyik, hogy gondosan megválasztod a befűtés időpontját. Érdemes nézni a belső és a külső hőmérőt is (a külső hőmérő napon legyen, ne árnyékban). Amennyiben a két hőmérséklet megegyezik, akkor érdemes begyújtani.

Ha ezt nincs türelmed kivárni, akkor van egy másik szuper egyszerű módszer. Vedd le a kémény tisztítóajtaját, és égess el benne néhány újságpapírt. Ilyenkor felmelegíted a kihűlt kéményt annyira, hogy a légáramlat visszaforduljon, és a füst zavartalanul távozni tudjon.

Amennyiben a sokadik begyújtásra is füstöl a kémény, akkor viszont vissza kell ugrani a kéményes ellenőrzőlista harmadik pontjára: vagyis kéményseprőt kell hívni.

2. A KÁLYHA KÜLSŐ ELLENŐRZÉSE

Évente egyszer nézd meg, hogy a kályha vagy kandalló milyen állapotban van fizikailag. Ahogy a kémény esetében, úgy itt is keress repedéseket, hézagokat. Az ajtózárók és a tömítések állapotát is ellenőrizd, ha pedig nem megfelelő, akkor cseréld őket még a fűtési szezon kezdete előtt.

Ellenőrizd a füstcsövet és a füstcsőcsatlakozást is.

3. A KÁLYHA TISZTÍTÁSA

Elengedhetetlen a kályha rendszeres tisztítása, amibe beletartoznak a kályha belsejében található cserecsövek is.

A kályha ajtaját is érdemes rendszeres időközönként lepucolni és megtisztítani a felgyülemlett koromtól.

Amire pedig kevesen gondolnak, de szintén egy jó tipp: hetente legalább egyszer kívülről is meg kell tisztítani a kályhát, hogy ne menjen kárba a hő.

Tetszett a cikk? Kövesd a rendszeresen frissülő blogunkat az új tartalmakért!

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..