Miért fontos a kémény bélelése?

Megjelenés dátuma:
Miért fontos a kémény bélelése?

A kéménybélelés elsősorban szigeteli és védi kéményt a túlmelegedéstől, amikor a tűzből származó toxikus gázok távoznak.

Jó tudni, hogy a bélelés a kémény teljes hosszában végigfut, így ahelyett, hogy a kémény belsejében lerakódva tönkretennék annak szerkezetét, biztonságosan tudnak távozni a bélelésen keresztül. Megakadályozzák tehát többek között azt, hogy károsodjon a tégla, továbbá azt is, hogy kéménytűz alakuljon ki.

Fatüzelésű kandallók, kályhák esetén számos toxikus anyag, köztük például kreozot keletkezik, amely maró hatású és rátapad a kémény belső falatazára.

Amikor ezek a melléktermékek elkezdik károsítani a téglát, fennáll a veszélye annak, hogy a szén-dioxid beszivárog az otthonodba. Egy béléscső azonban segíthet megelőzni a falazat károsodását, így az otthonod biztonságos lesz.

Nagyon fontos az is, hogy megfelelő legyen a kémény átmérője.  Ha ugyanis az átmérő túl kicsi, akkor nem lesz elegendő huzat, így a füst nem tud zavartalanul távozni, és visszaáramlik. Sajnos a magyar háztartásokban nagyon is jellemző az, hogy a begyújtás után közvetlenül ki kell nyitni az ablakot, mert visszaáramlik a füst.

Milyen kéménybélelés kell?

MILYEN KÉMÉNYBÉLELÉSRE VAN SZÜKSÉGEM?

Nézzük meg, hogy a különböző fűtési típusokhoz milyen kéménybélelés szükséges.

A HAGYOMÁNYOS KÉMÉNYEK BÉLÉSE

Amennyiben régi, klasszikus téglakéményünk van, és fával fűtünk, úgy 0,8 mm falvastagság szükséges.

Az ilyen típusú kémények belső keresztmetszete 14x14 centiméteres, vagyis 120-130-as átmérőjű bélelést tudunk belehelyezni. (Ha soronként 4 téglából áll a kémény, akkor ez a helyzet áll fenn.)

Kisebb teljesítményű kandallók esetében a kilépő füstgázcsonk 130 mm, ilyenkor tehát nincsen semmi probléma.

Azonban nagyobb teljesítményű kandallók, valamint szilárd tüzelésű tűzhelyek esetében 150 mm feletti.

Tehát ilyen esetben, ha nagyobb átmérőre van szükség, mindenképp bővíteni kell a járatot, így marni kell a kéményt.

Az utólagos kéménybélelést úgynevezett FuranFlex technológiával valósítjuk meg, erről később lejjebb is írunk bővebben.

A GÁZTÜZELÉSŰ KAZÁNOK KÉMÉNYÉNEK BÉLELÉSE

Jó tudni, hogy a gáz fűtésű berendezésekhez 0,5 mm falvastagság szükséges, és a kéményeit minden esetben ki kell bélelni a jogszabályok szerint, méghozzá CE minősítésű termékekkel, figyelembe véve a készülék előírásait.

A gáztüzelés esetében elemes kéményre van szükség, ilyenkor pedig műanyag vagy fém béléscső ajánlott.

Mielőtt még mélyebben belemennénk a témába, kell azonban egy kis kitérőt tennünk, hogy jobban megértsük, pontosan mikor és milyen bélésre is van szükség.

  • Léteznek az úgynevezett A típusú gázfogyasztók, amelyek nyitott égésterű berendezések. Ilyen a vízmelegítő vagy a gáztűzhely is.
  • A B típusú gázfogyasztók csoportjába tartozik a gázkazán, illetve a cirkó kazán is.
  • A C típusú készülékek a turbós és kondenzációs kazánok, valamint például az ablak alatt található gázkonvektorok is.

A gázkazánok, illetve cirkók esetében az égés során keletkezett anyagok huzattal jutnak ki a szabadba. Mivel ilyen esetben erősen maró hatású gázok keletkeznek, ezért mindenképpen saválló kémény bélelésre van szükség, például korrózióálló acélra vagy az úgynevezett FuranFlex nevű - egyébként magyar fejlesztésű - kéményre.

Ez egy olyan műgyanta, ami hőre keményedik és üvegszállal is megerősítették, így egyrészt korrózióálló, másrész ellenáll a lúgoknak és a savaknak is. Plusz pont a technológia mellett, hogy az anyag az acélnál is tartósabb.

A zárt égésterű kazánoknál, mint amilyen a feljebb említett turbó kémény is, kétféle módszer létezik.

Az egyik, hogy két, egymástól különálló kéménycsövet vezetünk be. Az egyik kémény elvezeti a mérgező füstgázokat, a másik pedig biztosítja a levegőt a zavartalan égéshez.

Ez a módszer ajánlott például szűkebb kéményeknél, hiszen kisebb ventillátorra van szükség a levegő beszívásához. Viszont ilyenkor szükség van a falazat bontására, vagy az egyik szellőzőkürt megszüntetésére, hogy esztétikus legyen az elrendezés.

A másik módszer, hogy ezt a két kéményt egybe húzzuk, Ilyen esetben a bélelt kéménybe egy másik, kisebb átmérőjű cső megy: a füstgáz ezen a kisebb csövön keresztül távozik, az égéshez szükséges levegő pedig a nagyobb csövön keresztül jön be.

Ilyenkor viszont nagyobb ventilátort kell alkalmazni, ezért nagyobb átmérőjű, hosszabb kémények esetén ajánlott.

Kéménybélelés: megéri?

MIÉRT ÉRI MEG A KÉMÉNYBÉLELÉS?

A kéménybélelésnek számtalan előnye van, ezekből hármat emeltünk ki.

1. JAVÍTJA A HATÉKONYSÁGOT

Ha veled is előfordult már, hogy úgy érezted, a fűtőberendezésed egész egyszerűen nem húz eléggé, és nem ad le elég hőt, akkor mindenképp ajánlott.

A bélelés ugyanis segít maximalizálni a levegő áramlását, ami táplálja a tüzet, csökkentve ezzel a tüzelő mennyiségét.

2. KEVESEBB VESZŐDSÉG

Egy bélelés nélküli kéményre belül rengeteg korom, kátrány, kreozot halmozódik fel, ami tönkreteszi a falazatot. Így hiába habarcsolod újra a kéményt, egy idő után meg kell ismételned a műveletet. A béleléssel azonban ez a probléma megszűnik, hiszen kevésbé tapadnak meg a káros anyagok és sokkal könnyebb tisztítani is.

Így a kémény élettartama akár 30 évre is meghosszabítható.

3. SPÓROLÁS

Lehetséges, hogy egyszeri beruházásként soknak tűnhet a bélelés, azonban ez a befektetés az évek során sokszorosan megtérül.

Ráadásul sokkal olcsóbb megoldás, mint adott esetben egy teljesen új kéményt építeni.

MIT KELL TUDNUNK A KÉMÉNY BÉLELÉSE ELŐTT?

Mielőtt még kibélelnénk a kéményt, tudnunk kell, hogy a téglakémény milyen méretű, illetve van-e benne bármilyen elhúzás.

A fűtőkészülék teljesítményével is tisztában kell lennünk, illetve azzal, hogy mekkora átmérőjű az úgynevezett kilépő füstcsonk. 

KÉRDÉSED VAN?

Igyekeztünk veled mindent megosztani, amit a kéménybéleléssel kapcsolatban tudni érdemes, de teljesen természetes, ha vannak kérdéseid. Amennyiben bármilyen segítségre van szükséged, úgy vedd fel velünk a kapcsolatot az űrlapon, vagy a feltüntetett telefonszámokon.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..