Kéménymarás

Megjelenés dátuma:
Kéménymarás

Kéménymarás

Az egyik legfontosabb tényező a kémény élettartamának hosszantartására a kéménybélés. Mivel az éveken át tartó használat során rongálódik a kémény belseje, legyen szó hagyományos téglaépítésű vagy betonkéményről,  a füstgázból lecsapódó savas pára miatt, szükség van kémény bélésre.
A kéménybélés a kéményben helyezkedik el. A béléscső átmérője a füstgázcsonk méretétől függ. Az esetleges méretbeli különbségekre fokozottan kell figyelni, hiszen a nem megfelelő illesztés akár füstgáz szivárgáshoz is vezethet.

Amennyiben előfordul olyan eset, hogy a kémény belső átmérője kisebb mint amit a béléscső alkalmazása megkövetel, kéménymarást kell elvégezni. Ebben az esetben nincs szükség a kémény teljes cseréjére, elkerülve ezzel a csere által okozott felfordulást.

A kéménymarásnak köszönhetően eltüntethetők az esetleges egyenetlenségek valamint a kéményjárat megfelelően kibővíthető. Ehhez az eljáráshoz egy speciális kéménymaró használatos.

Leggyakrabban, családi házak esetén, olyan tüzelőberendezéseket használunk, melyek füstcsonkja 150-180 mm körüli. Ez nagyobb, mint amit a négy- vagy öttéglás 140 milliméteres kémények lehetővé tesznek. Ez által a kémény néhány centiméteres marására lehet szükség.

A kéményjárat bővítése speciális kéménymaró berendezéssel történik.

A kéménymarás rendkívüli előnye, hogy nincs szükség a fal megbontására, könnyedén korszerűsíthető a füstelvezetés, valamint a tüzelőberendezés biztonságosabbá tétele. Az eljárás során sem a falazat, sem a csempeburkolat nem sérülnek meg.

Fontos kiemelni, hogy a kéménymarás elvégzése előtt helyszíni felmérés szükséges és csak nagy gyakorlattal végezhető el.

Árajánlat kérés előtt a következő kérdésekre kellene tudni a választ:

  • Milyen tüzelőanyaggal fűt (gáz, fa, pellet, szén, egyéb)?
  • Mekkora a kémény teljes magassága (az alsó tisztítóajtó és a kémény fedkő közötti távolság)?
  • Milyen tüzelőberendezést kíván használni, mekkora a teljesítménye (kW) és mekkora a kilépő füstcsonk mérete (mm)?
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..