10+1 gyakori kérdés a kéményekkel kapcsolatban - megválaszolva

Megjelenés dátuma:
10+1 gyakori kérdés a kéményekkel kapcsolatban - megválaszolva

Látogatásaink során sok kérdést kapunk az ügyfelektől azzal kapcsolatban, hogyan kell karbantartani a kéményeket és kandallókat otthonukban.

A félreértések elkerülése érdekében összeállítottunk egy listát a leggyakrabban feltett kérdésekről.

Nézzük is meg ezeket!

1. KI KELL BÉLELNI A KÉMÉNYEMET?

Az újépítésű ingatlanok esetében már kötelező kibélelni a kéményt, és amennyiben például új kazánt kell felszerelni, szintén szükség van rá.

A 2016-tól életbe lépett 813/2013/EU és a 814/2014/EU kazáncsere-rendelet ugyanis kimondja, hogy csak olyan ErP kazánok lehet felszerelni, amelyek szezonális hatásfoka 86%.

2. KI FIZESSE A KÉMÉNYBÉLELÉS KÖLTSÉGÉT TÁRSASHÁZAK ESETÉN?

Talán az egyik legvitatottabb téma, hogy társasházak esetén ilyenkor kinek a pénztárcáját terheli a kéménybélelés költsége. Anno nagy port kavart a hír, amelyben egy VII. kerületi, társasházi lakásban élő nyugdíjast arra köteleztek, hogy önköltségen béleltesse ki a kéményt, csak ekkor lehetett ugyanis új típusú kazánt beszerelni (hiszen a régit már a jogszabályok ugye nem engedik).

Anélkül, hogy belemennénk a bonyolult jogi procedúrába, ilyen esetben a társasház alapító okirata a mérvadó. És amennyiben az okiratbn a kémények a társasház közös tulajdonába tartoznak (márpedig a legtöbb esetben igen), akkor a kéménybélelés költsége a társasházat terheli. (Erre pedig konkrét, jogi precedens is van.)

3. MENNYI IDEIG TART KI A KÉMÉNYBÉLELÉS?

A különböző bélelések élettartama eltérő.  A belépési ponton lévő rozsdamentes acél kéménybélésre általában 10 év garancia vonatkozik.  A drágább rozsdamentes acél béléscsőre pedig általában 20 év garancia vonatkozik. A Furanflex füstgázbélések pedig általában 25 év biztosítási garanciával rendelkeznek.  

4. KI KELL CSERÉLNEM A KÉMÉNYBÉLELÉST?

A kéménybélelést csak akkor kell kicserélni, ha már nem működik megfelelően.

Ha kéménytűz keletkezett a rozsdamentes acél bélelésben, akkor azt ki kell cserélni, mielőtt a kéményt újra biztonságosan használhatnád.  Ennek oka, hogy a kéménytűz során fellépő szélsőséges hőmérséklet megváltoztatja a rozsdamentes acél szerkezetét, és így már nem biztonságos többé a használta.

Ha kéménytűz keletkezik egy Furanflex béleléssel bélelt kéményben, azt teljes hosszában meg kell vizsgálnia egy szakértőnek, aki igazolni tudja, hogy a kémény biztonságosan használható-e vagy sem.

Miért nem húz a kéményem?

5. MIÉRT NEM HÚZ MEGFELELŐEN A KÉMÉNYEM?

A kémény húzását számos tényező befolyásolhatja.  Első lépésként győződj meg arról, hogy a kémény füstcsövét profi kéményseprő söpörte ki, hiszen ő biztosan eltávolítja az esetleges dugulásokat.  A dugulást okozhatják a madarak által ledobott apróbb kavicsok, a pókhálók, leeső falazat stb.  Ha a kéményed rossz állapotban van, az is befolyásolhatja annak huzatát.

Ha a kandalló méreteit megváltoztatják, az szinétn rossz hatással van a kémény húzására. A kandalló méreteit mindig úgy kell kiszámítani, hogy azok a hozzá tartozó kémény méreteivel összhangban legyenek.

Szintén figyelni kell arra, hogy a kémény megfelelő magasságú legyen, valamint az olyan külső tényezők is szerepet játszhatnak, mint a közelben lévő épületek, illetve fák.

Persze az is lehetséges, hogy a füst csak azért jön vissza a kéményből, mert hőmérséklet különbségek vannak. Hogy miért áramlik vissza a füst, azzal kapcsolatban összeállítottunk néhány tippet, amelyeket a linkre kattintva olvashatsz el.

6. MIKOR JÖNNEK ELLENŐRIZNI A KÉMÉNYEKET?

Szilárd tüzelésű berendezések esetén a kéményeket évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kéményeket pedig kétévente ellenőrzik.

A családi házakban magunknak kell kérnünk, hasonló időközönként az ellenőrzést.

7. SZÜKSÉGES-E A BÉLÉSSEL ELLÁTOTT KÉMÉNY SEPRÉSE?

Igen, a béléssel ellátott kéményt is ki kell söpörni, mivel a törmelékek, a pókhálók és a lerakódások ugyanúgy összegyűlhetnek a bélésben.   

8. MIÉRT SZIVÁROG A KÉMÉNYEM?

Ilyenkor általában a kémény belső felülete vagy a kémény egy kötése meghibásodhatott. 

Ha a kémény téglából épült, a téglák idővel elhasználódhatnak és szétmorzsolódhatnak, és valószínű, hogy a téglák közötti habarcs is elhasználódott.  Ha a kéményt agyagbéléssel bélelték ki, akkor ezek több darabonként hullanak le a kémény belsejébe.  Ilyenkor pedig a füst kiszökik.

9. KIGYULLADHAT A KÉMÉNY? MI OKOZZA A KÉMÉNYTÜZEKET?

Igen, a kémény meggyulladhat.  Egy rosszul karbantartott, nem rendszeresen söpört kémény esetében elkerülhetetlenek a kreozotból származó lerakódások, mint például a kátrány, amely a kémény oldalára tapadhat, ahogy a füst felfelé halad rajta.

A tűzből származó szikra átjuthat a kéményen, ami meggyújthatja ezeket a lerakódásokat, és így a kémény kigyulladhat.

 

10. MIÉRT KELL A KÉMÉNYEKET TISZTÍTANI?

A kéményeket rendszeresen tisztítani vagy söpörni kell, hogy többek között a fent említett kéménytűz is elkerülhető legyen.

A kéményben keletkező tűz ijesztően gyorsan terjedhet, meggyújtva a kémény közelében lévő faanyagokat, és onnan átterjedhet az ingatlan többi részére. A rendszeres tisztítás viszont biztosítja, hogy a lerakódások eltűnjenek.

A másik ok, hogy legyen kellő huzata a kéménynek és a lehető legjobb teljesítményt nyújtsa a fűtési időszakban.

+1. HIDEG LEVEGŐ ÁRAMLIK BE A HÁZAMBA A KANDALLÓBÓL, AMIKOR NINCS HASZNÁLATBAN. EZ NORMÁLIS?

Igen.

A kandallóból érkező hideg levegőt a leáramlás okozza, amely általában a nyomáskülönbség miatt keletkezik. A levegő a kéményen keresztül távozik a házból, de ha a kéményen kívüli nyomás nagyobb, mint a házon belüli nyomás, akkor a kéményen keresztül levegő áramlik be a házba.

A leáramlást elkerülheted, ha mindig gondoskodsz arról, hogy a csappantyú zárva legyen, amikor a kandalló nincs használatban, mivel ez csökkenti a leáramlás mértékét.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..