A kémény karbantartása, tisztítása

Megjelenés dátuma:
A kémény karbantartása, tisztítása

Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy nem fordítunk kellő figyelmet a kéményeinkre: sok a tűzeset, aminek nagy részéért a kémények leromlott állapota tehető felelőssé. Pedig kevés odafigyeléssel és karbantartással ezek a szomorú esetek megelőzhetőek lennének.

Ráadásul a nem rendszeresen tisztított kémények esetében a tüzelőanyag-szükséglet akár kétszeres is lehet, így a pénztárcánk is bánhatja, ha nem fordítunk erre megfelelő figyelmet.

Épp ezért a cikkben most összegyűjtöttük azokat a legfontosabb információkat, amelyeket a kémények karbantartásával és tisztításával kapcsolatban tudni érdemes.

MIÉRT FONTOS A KÉMÉNY KARBANTARTÁSA?

A fatüzelés során kreozot keletkezik, egy gyúlékony anyag, amely felhalmozódhat a kéményben. Ha nem takarítják el rendszeresen, a kreozot növelheti a kéménytűz kockázatát. Ráadásul a kreozot felhalmozódása a kémény nyílását is beszűkíti, megakadályozva a megfelelő szellőzést.

A gáztűzhely kéményének is megfelelően kell szellőznie, hogy a szén-monoxid - egy szagtalan gáz, amely igencsak káros lehet - távozni tudjon.

Bármikor, amikor tüzelőanyagot, például gázt, fát égetünk, szén-monoxid keletkezik, amely megfelelő szellőzés nélkül felhalmozódhat otthonunkban. A szén-monoxid-mérgezés a korai szakaszában olyan érzés lehet, mint az influenza. Jelentős expozíció esetén azonban a szén-monoxid-mérgezés akár halálos kimenetelű is lehet.

(Épp ezért fontos például a kémény megfelelő karbantartása mellett szén-monoxid-érzékelőt felszerelni.)

A rendszeres kéménykarbantartás a kémény élettartamát is meghosszabbítja, így megkímél minket a költséges javítástól vagy cserétől.

A KÉMÉNY ELLENŐRZÉSE

Érdemes ellenőrizni magát a kéményt, a füstcsőbekötést, a fűtőtestet, a füstcsőcsatalkozásnál lévő tömítést, a falihüvely tömítését és magát a falihüvelyt, valamint a toldócsövet is.

Alapesetben azt  mondhatjuk, hogy a kémény tégláinak habarcsolását 5-10 évente érdemes megismételni. Jó, ha évente egyszer, a fűtési szezon kezdete előtt ellenőrzöd, vannak-e repedések a téglán. Ha nagy a baj, akkor bontsd vissza a kéményt a tető síkjáig, és falazd újra.

Az ellenőrzés során nézd meg, található-e víz a kéményben. Ha igen, engedd le vagy merd ki a kondenzgyűjtőből.

Vizsgáld meg azt is, hogy a bádogozás mentén a sziloplaszt nem öregedett-e el, ha igen, akkor pótolni kell, máskülönben beázik.

Ezenkívül nézd meg a kémény torkolatát valamint a fedkövet is, hogy nem sérültek-e meg.

Leromlott kémény karbantartása, javítása

A KÉMÉNY KARBANTARTÁSA

A kémény karbantartása során a következőkre érdemes odafigyelni.

A KANDALLÓ BELSEJÉNEK TISZTÍTÁSA

A legtöbb kéményprobléma gyökere a korom és a hamu nagy mennyiségű felhalmozódása, de a rendszeres tisztítás megakadályozza, hogy ezek kialakuljanak.

Az, hogy milyen gyakran tisztítsd a kandallódat attól függ, hogy milyen gyakran használod. Fűtési szezonban, télen például érdemes hetente takarítani.

Győződj meg róla, hogy kandalló teljesen kihűlt, és várj legalább 36 órát, mielőtt elkezdenéd a tisztítást. Ezután teríts le egy ponyvát a törmelék összegyűjtésére, vegyél fel egy pár strapabíró kesztyűt, és lapát segítségével kapard le a hamut egy fémvödörbe.

ELLENŐRIZD A TÉGLÁT ÉS A HABARCSOT

A megrepedt téglahabarcs szivárgásokhoz és vízkárokhoz vezethet, így a javítás annál drágább és időigényesebb lesz, minél tovább vársz vele. Ezeket akár házilag, te is javíthatod. Amennyiben a téglák már repedtek, megtörtek és mozognak, érdemes visszabontani a kéményt, és újrarakni azt.

(Ezt azonban kötelező ellenőriztetni, erről lejjebb írunk majd még bővebben.)

A FÁK IS GONDOT JELENTHETNEK

A fák nyáron ugyan hűsítő árnyékot biztosítanak, azonban kéményproblémákhoz is vezethetnek, ha túl közel vannak.

A nagyobb méretű faágak károsíthatják a kéményt, hiszen a szél nekicsapkodhatja, ugyanakkor ezek tűzveszélyt is jelentenek, mivel leveleik a kéménybe hullhatnak, és akadályozhatják a kémény huzatát.

A kéményhez közel lévő fák ágait érdemes levágni még a fűtési szezon kezdete előtt.

A BÜDÖS KÉMÉNY JAVÍTÁSA

Ha bűzös szag árad a kandallódból, akkor valószínűleg a kreozotlerakódás - a fatüzelés gyakori mellékterméke - a hibás. Bár egy alapos kéménytisztítás általában elegendő ahhoz, hogy megszabadulj a szagtól, a kereskedelmi forgalomban kapható kéményszagtalanító szerekkel vagy szódabikarbónával is megszüntetheted a szagokat.

VÁLASZD KI A MEGFELELŐ FAFAJTÁT

Nem minden tűzifa egyforma. Bizonyos fák ugyanis sokkal több kreozotmaradványt és kellemetlen szagot hagynak maguk után, mint a többi. Érdemes keményfát, például nyírfát, bükkfát és tölgyfát választani az olyan puhafák helyett, mint például a cédrus és a lucfenyő.

A KÉMÉNY ELLENŐRZÉSE SZAKEMBERREL

Már meglévő kémények esetében a szakemberrel történő vizsgálat ingyenes. Újépítésű kémények esetén viszont kérni kell az ellenőrzést, amelyért fizetni kell.

Az ellenőrzés során 3 különböző minősítést kaphatsz:

  • megfelelő
  • nem megfelelő
  • és életveszélyes.

Miután megkaptad a “megfelelő” minősítést, csak ezután használhatod a kéményt.

Azonban ha “nem megfelelő” minősítést kapsz, akkor a problémákat javítani kell az újbóli vizsgálatig.

Amennyiben “életveszélyes” minősítést kapsz, azonnal abba kell hagynod a kémény használatát egészen addig, amíg a hibákat ki nem javítottad.

KOROMTALANÍTÁS, SZUROKTALANÍTÁS

A lerakódott korom, illetve szurok nemcsak a huzatot csökkenti, és a szén-monoxid mértékét növeli meg, de a kéménytűz kockázatát is növeli.

Kéménytűz akkor alakul ki, amikor a lerakódott korom-, vagy kátrányréteg begyullad.

Szurok és korom pedig többek között attól alakulhat ki, ha:

  • nyers fával tüzelsz,
  • nem megfelelő tüzelőanyagot használsz,
  • ha túl nagy a fűtőberendezés,
  • ha rossz fával tüzelsz.

Szerencsére itthon is kaphatóak olyan koromtalanító porok, tisztító pelletek és kéménytisztító hasábok, amelyek segítenek tisztán tartani a kéményt. Amennyiben azonban túl nagy a dugulás mértéke, olyan amelyet már kéményseprő szakember sem tud megoldani, akkor a kémény visszabontása szükséges.

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..