Minden amit a kéményekről tudni kell

Megjelenés dátuma:
Minden amit a kéményekről tudni kell

Függetlenül attól, hogy építkezel vagy felújítasz, a kémény bizony kemény ügy. Hiszen nemcsak az esztétikum és a küllem miatt kell rá odafigyelni, hanem azért is, mert ezen múlhat a család biztonsága: egy rosszul bekötött kémény ugyanis könnyen tragédiához vezethet. 

Ebben a cikkben mindent összegyűjtöttünk, amit a kéményekről tudni érdemes. 

MIÉRT VANNAK KÉMÉNYEINK?

Annak ellenére, hogy a régebbi házak tetején és falain lévő lyukak bizonyítják, hogy őseink tudták, hogy fontos a füstöt kivezetni otthonukból, a kémények csak a Tudor-korban terjedtek el igazán széles körben, és akkor is csak a felső osztály körében, a hétköznapi embereknek pedig el kellett viselniük a füsttel teli szobákat.

Még akkor is, amikor a kémények már elterjedtek, rendkívül alacsony hatékonyságúak voltak, és gyakran veszélyesek is, mivel nagyon sok közülük szalmából és vályogból készült, így sokkal jobban terjedt a tűz is. 

A tűzvészek megfékezése érdekében például Angliában 1710-re minden agyagból épített kéményt téglából kellett újjáépíteni.

Ekkor még nem értették igazán az emberek, hogy a hő és a füst miként működik, így nem húztak úgy a kémények, mint manapság. 

Azonban a 18. század közepén Benjamin Franklin, Charles Willson Peale-el és a "Rumford grófként" is emlegetett Benjamin Thompsonnal rájött a megoldásra. 

A gróf által készített kandalló a hőt a tetőbe szorította vissza, a kéményt pedig magába a falba építették be.

A kémények működése

HOGYAN MŰKÖDNEK A KÉMÉNYEK?

A kémények valójában egyszerű szerkezettel rendelkeznek és a nyomáskülönbség elvén működnek. 

A kinti levegő jóval hidegebb mint a kürtőben áramló füstgázok hőmérséklete. A szívóhatást e hőmérsékletkülönbség alakítja ki így egy jól működő kéményben állandó a lentről felfelé irányuló gázáramlás. 

A kémények építésekor számos dologra kell ügyelni, többek között a tömörségre, hogy a füstgázok útközben ne tudjanak szivárogni a falon keresztül valamint belső falát a lehető legsimábbra kell kialakítani, hogy ne keletkezzenek lerakódások. 

KÉMÉNYHELYZET MAGYARORSZÁGON 

A nem szakszerűen karbantartott kémények következményeként Magyarországon évente átlagosan húszan halnak meg szénmonoxid mérgezésben. Egyes felmérések szerint hazánkban megközelítőleg hatmillió kémény található. Budapesten minden tizedik kémény életveszélyes ami alapján leszűrhető, hogy 120 ezer fővárosi csak a szerencséjének köszönheti, hogy eddig nem kapott szénmonoxid mérgezést.

A kémények ellenőrzését évente legalább egyszer el kell végezni. A kéményseprők gyakran panaszkodnak, hogy nem mindig engedik be őket, pedig a szolgáltatás ára igazán minimális, 1000-2000 forint körüli vagy életveszélyes felmenni a tetőre rossz állapota miatt. Panasz a kéményseprőkre is szokott érkezni, mégpedig, hogy a pénzt felveszik az ellenőrzést viszont nem végzik el, tehát a legjobb megoldás ha csak ellenőrzés után fizetik ki a szolgáltatást.

A KÉMÉNYEK TÍPUSAI

A kémények típusai közül megkülönböztetjük az épített kéményeket, az elemes kéményeket, a szerelt kéményeket, illetve a zárt kéményrendszereket és a füstgázkéményeket, melyek vegyes és földgáztüzelésű kazánok égéstermékeit elvezető gázkémények. A füstgázkémények belsejében egy kürtő található, amelyet a kéményfal vesz körbe. 

A kémény tetején található az úgynevezett fedőkő, valamint az alsó és középső szakaszokon a füstcsőcsatlakozók és a tisztítóajtók.

A kémény karbantartása

A KANDALLÓ ÉS A KÉMÉNY KARBANTARTÁSA

Van néhány alapvető karbantartási munkálat, amelyet bizonyos időközönként el kell végezni, hogy a kémény a lehető legjobban (és a leginkább veszélytelen módon) funkcionáljon. 

MIKOR VAN SZÜKSÉG A KÉMÉNY KARBANTARTÁSÁRA?

  • Habár  2018. január 1-től megszűnt az úgynevezett egylakásos ingatlanok (vagyis a családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) kötelező kéményellenőrzése, ez nem azt jelenti, hogy nem kell évente ellenőriztetni a kéményt egy kéményseprővel.
  • Szereltessünk fel szén-monoxid-és füstjelzőt az otthonunkba, hiszen életet menthet.
  • Amennyiben rendelkezünk ilyen készülékkel ellenőrizzük, hogy a szén-monoxid- és füstjelzők megfelelően működnek-e, van-e bennük elem.
  • Mivel a kéményeket belülről erózió éri a füstgázok maró hatása miatt, érdemes évente ellenőriztetni ezt is a kéményseprő szakemberrel.
  • Mindig száraz, jó minőségű fát tüzeljünk, máskülönben a kéményben kátránylerakódások gyűlhetnek össze.
  • Évente ellenőrizzük a kéményeket kívülről is, mivel az időjárás (és bizony az idő vasfoga is) kárt tehet benne.
  • A tetőtérben ellenőrizzük, hogy a kémény körül van-e nedvesség.
  • Rendszeresen tisztítsuk meg a kandallót is, a hamut és a törmeléket pedig mindig távolítsuk  el a rácsokról.
  • Amennyiben a tűzfal és a kandalló találkozásánál repedéseket fedezel fel, javítsd ki őket. 

A kandallóban vagy kályhában lévő tűznek jól kell égnie, a füstnek és a füstgáznak pedig nagy huzattal távoznia kell. Ha ezek nem teljesülnek, tehát a tűz gyengén ég, a kályha pedig füstöl, akkor bizony itt az ideje a dolgok mögé nézni. 

A gyengén égő tűz oka lehet egyébként a gyenge légáramlás vagy a lefelé irányuló légáramlás. 

Ezt sokszor a kéményekben ragadt törmelék vagy épp fészkek okozzák, ezért is fontos a  rendszeres kéményseprés. 

A lefelé irányuló légáramlást okozhatja az, hogy a kémény túl alacsony vagy a környező épületek túl magasak, esetleg fák vagy dombok közelében található. Ha a kémény túlságosan rövid lenne, akkor érdemes egy toldóval meghosszabbítani. 

A hibás téglaillesztéseken keresztül mérgező füst és füstgázok szivároghatnak az otthonodba. Ilyenkor lehetséges, hogy a kémény nincs szakszerűen kibélelve.

Ha rendszeresen idegen anyag kerül a kéménybe, akkor jó ötlet lehet egy kéménysapka beszerzése. Ez egy jól szellőző kis sapka formájú fémdarab, amely a kémény tetején helyezkedik el, és megakadályozza, idegen anyagok kerüljenek a kémény belsejébe

Ha látjuk, hogy a téglák meglazultak, akkor habarccsal érdemes kitölteni a hézagokat, ám valószínű, hogy a gondot a kémény nem megfelelő (vagy nem létező) bélelése okozza. Ilyenkor érdemes szakembert hívni, aki felméri a helyzetet és kibéleli a kéményt vagy szükség esetén elvégzi a kémény marását is, megelőzve ezzel a bontási feladatokkal járó felfordulást. 

Tipp: amennyiben ilyen jellegű problémákat tapasztal, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Előfordulhat, hogy a kémény lángra kap. A kéménytüzek az évek során a kémény belsejében lévő kátrány lerakódása okozza (például a nedves fával való tüzelés miatt), ami végül meggyulladhat. Ennek eltávolításában szintén a kéményseprő tud segíteni. 

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..